Vazzie » Specials » Rode biet
Vazzie, schrijver over insecten, schrijven en andere zaken

Geneeskracht, voedingswaarde en plagen van de rode biet

Geneeskracht, voedingswaarde en plagen van de rode biet De rode biet, Beta vulgaris vulgaris, stamt af van zijn wilde voorouder, Beta vulgaris maritima, de zee- of strandbiet, die al ver voor Christus via Mesopotamië, waar hij waarschijnlijk al gekweekt werd, naar het Middellandse Zeegebied kwam. In de Romeinse tijd en ook in de Middeleeuwen werden de bladeren of knollen van de gekweekte vorm gebruikt als geneesmiddel en vrij recent is gebleken dat rode biet inderdaad geneeskrachtig is en een gunstige invloed heeft op o.a. de bloeddruk. Biet kan zowel rauw in een salade als gekookt gegeten worden en ook het blad is goed te eten. Voor degenen die rode biet kweken in de moestuin is het van belang te weten dat er enkele insecten zijn die schade kunnen berokkenen. Deze schadelijke insecten zijn over het algemeen goed op een biologische manier te bestrijden.

Geneeskracht van de rode biet

Rode biet, Beta vulgaris vulgaris, wordt al sinds de oudheid gebruikt als medicijn. De oude Romeinen raadden bij koorts en constipatie bietensoep aan, terwijl de bladeren gebruikt werden om wonden te verbinden. In de Middeleeuwen werd de biet vooral gebruikt bij kwalen die te maken hadden met stofwisseling en bloed. Ook tegenwoordig wordt de biet medicinaal aangewend: bietensap wordt wel gebruikt tegen een verhoogde bloeddruk. Er is bovendien aangetoond dat een van de pigmenten een gunstig effect heeft op mensen met de bloedziekte thalassemie.

Rode biet als voeding

De rode biet is een goede bron van vitamine B6, foliumzuur en vitamine C, kalium, magnesium en ijzer. Bovendien bevat de biet antioxidanten. De rode biet kan rauw in een salade of gekookt gegeten worden. Er bestaan ook recepten die geschikt zijn voor mensen met een intolerantie voor gluten, lactose en nachtschaden.

Insectenplagen op rode biet

Als je bieten kweekt in een moestuin, is het van belang te weten dat er enkele plaaginsecten bestaan die de verschillende delen (kiemplantje, blad of wortelknol) van de bietenplant kunnen aantasten. De wortels van jonge bietenplantjes kunnen worden aangetast door de aardvlo, larven van het bietenkevertje en ritnaalden. Bladeren en stengels van jonge bietenplantjes kunnen het slachtoffer worden van emelten, de groene perzikluis en van trips. Jonge en oudere bladeren kunnen worden aangetast door maden van de bladminerende bietenvlieg.

Sommige van deze plagen kunnen goed bestreden worden, andere moeilijker.
De veelzijdige rode biet: gluten- en lactosevrije recepten

De veelzijdige rode biet: gluten- en lactosevrije recepten

De rode biet, Beta vulgaris vulgaris, is een gezond en voedzaam wortelgewas dat veel goede mineralen, vitaminen en antioxidanten bevat. Het sap van de biet kan bovendien bloeddrukverlagend werken. De…
De rode biet, Beta vulgaris vulgaris - voedsel en medicijn

De rode biet, Beta vulgaris vulgaris - voedsel en medicijn

De rode biet, Beta vulgaris vulgaris, is een wortelgewas dat behoort tot de familie der Amaranthacaea, subfamilie Betoideae. Er bestaan diverse variëteiten, waarvan sommige gekweekt worden om hun blad…
Schadelijke insecten op rode biet - biologische bestrijding

Schadelijke insecten op rode biet - biologische bestrijding

De rode biet, snijbiet, suikerbiet en voederbiet zijn alle variëteiten van dezelfde ondersoort Beta vulgaris vulgaris. Deze variëteiten zijn gekweekt om hun wortel, hun blad of om hun suikerinhoud. Do…
Gepubliceerd door Vazzie op 09-08-2016, laatst gewijzigd op 09-08-2016. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!