Vazzie » Specials » Nuttige organismen

Nuttige insecten en andere nuttige organismen in de tuin

Nuttige insecten en andere nuttige organismen in de tuin Tuinieren zonder chemicaliën, maar met de hulp van insecten en andere organismen die van nature in de tuin voorkomen, is veiliger voor onszelf en voor het milieu. Door gebruik te maken van deze nuttige organismen zal je tuin een klein natuurreservaat worden met niet alleen de planten die je met zorg gekweekt of geplant hebt, maar ook met interessante dieren, zoals vogels, vlinders, egels, padden en vele andere. Je kunt bovendien fruit en groenten uit je tuin eten waarvan je weet dat ze niet vol zitten met ongezonde chemicaliën. Je zult echter moeten accepteren dat je planten er niet altijd perfect uitzien. Er kan hier en daar aan koolbladeren geknaagd zijn of je kunt een paar bladluizen vinden op de broccoli. Bij biologisch tuinieren gaat het erom de schade te beperken tot acceptabele niveaus, niet om schade totaal te voorkomen.

Wat zijn nuttige organismen

Een nuttig organisme is een bondgenoot bij de biologische bestrijding van schadelijke insecten, en andere schadelijke organismen. Zij doden de schadelijke organismen en zullen ze ofwel zelf opvreten, of gebruiken als voedsel voor hun jongen.

Sommige organismen zijn soms nuttig, soms schadelijk

Hoewel een heleboel organismen nuttig zijn, kunnen ze onder bepaalde omstandigheden schadelijk worden, en omgekeerd. Twee voorbeelden hiervan zijn de groene appelwants en de miljoenpoot. De eerste wordt vooral gezien als schadelijk (maar heeft zijn nut omdat hij mijten, bladluizen en rupsen aanvalt), de tweede vooral als nuttig (maar is soms schadelijk doordat hij boort in reeds aangevallen bollen en knollen).

Nuttige organismen die je kunt kopen

Als de schade aan je gewassen of bloemen te groot wordt, kun je ook nuttige insecten en ander organismen (nematoden bijv.) kopen bij tuincentra. Sommige van deze organismen komen niet van nature in Nederland voor en worden in gespecialiseerde laboratoria gekweekt. Deze op het plaaginsect gespecialiseerde insecten sterven als ze de plaag drastisch hebben verminderd of uitgeroeid.

Hoe krijg je de nuttige insecten in de tuin?

Nuttige insecten kun je de tuin in lokken door te zorgen voor bepaalde planten in je tuin, die aantrekkelijk zijn voor die insecten. Andere organismen (ook insecten) zijn weer gebaat bij goede schuilplaatsen.
Zweefvliegen – onze bondgenoten tegen bladluizen

Zweefvliegen – onze bondgenoten tegen bladluizen

Zweefvliegen behoren tot de meest opvallende vliegen door hun meestal geel-zwarte strepen en hun zweefvermogen waarbij ze als een helikopter stil in de lucht kunnen blijven 'staan'. Ze variëren sterk…
De groene gaasvlieg – een bondgenoot tegen bladluizen

De groene gaasvlieg – een bondgenoot tegen bladluizen

De groene gaasvlieg met zijn twee paar tere, geaderde vleugels, is een ogenschijnlijk onhandig vliegend insect. Wij moeten ze echter met open armen in de tuin verwelkomen, want hun zeer vraatzuchtige…
Loopkevers - onze bondgenoten tegen plaaginsecten en slakken

Loopkevers - onze bondgenoten tegen plaaginsecten en slakken

Loopkevers komen overal ter wereld voor, behalve in Antarctica, en je kunt ze in alle soorten milieus aantreffen: van de kuststreken tot aan de sneeuwgrens in de bergen. Zowel de volwassen loopkevers…
Sikkelwantsen - bondgenoten tegen plaaginsecten en mijten

Sikkelwantsen - bondgenoten tegen plaaginsecten en mijten

Iedere tuinier zou blij moeten zijn als hij of zij sikkelwantsen, ook wel roofwantsen genoemd, in de tuin vindt, want zowel de volwassen wantsen als hun nimfen vallen veel soorten van schadelijke inse…
Entomopathogene nematoden – bondgenoten tegen plaaginsecten

Entomopathogene nematoden – bondgenoten tegen plaaginsecten

Nematoden, ook wel rondwormen, draadwormen of aaltjes genoemd, komen overal ter wereld voor van de noord- en zuidpool tot in de tropen, en leven zowel in zout- als zoetwater, in de grond, en in alle s…
Duizendpoten en miljoenpoten - rovers en afvalopruimers

Duizendpoten en miljoenpoten - rovers en afvalopruimers

Duizendpoten en miljoenpoten worden vaak door elkaar gehaald, maar zij zijn zeer verschillende organismen en behoren tot verschillende klassen. Duizendpoten (Klasse: Chilopoda) bezitten één paar poten…
Gepubliceerd door Vazzie op 14-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Futureman1199, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Courtier J. Controlling pests en diseases the organic way. (1992) Ward Lock Ltd. London, Engeland. ISBN 0706370309